Vanaf mijn vroegste jeugd heb ik getekend en geschilderd. De eerste jaren hoofdzakelijk met plakkaatverf en in die jaren heb ik de eerste boerderijen in mijn geboorte dorp Hoogland op doek vastgelegd.

Na de opleidingen 'akte tekenen', 'reclame en decoratie schilder', en vele aanvullende cursussen heb ik mij in de loop der tijd ontwikkeld tot de schilder die ik nu ben.

Was eerst Rembrandt van Rijn mijn grote voorbeeld; nu heb ik misschien iets meer van Dali. Mijn werk oogt dan ook vaak magisch surrealistisch.

Ik laat mij inspireren door de natuur, waarbij ik een heel eigen manier van kijken heb ontwikkeld. De nadruk ligt bij mij op waarneming, overpeinzing en verstilde momenten. Hierdoor worden in mijn schilderijen werkelijkheid en onwerkelijkheid met elkaar verweven. Mijn fantasie krijgt daarbij volop de ruimte.

Ik maak mij niet druk over een stijl of stroming waartoe ik zou moeten behoren. Ik heb een eigen stijl ontwikkeld en daar ben ik gelukkig mee.

Ook heb ik in mijn leven veel aan houtsnijden gedaan. Hiervoor gebruikte ik Frans lindehout, maar ook appel-peren en kersenhout.

Ik schilder zowel met olie- als acrylverf. Beiden hebben hun eigen voor en nadelen. Ook pastel en kleurpotlood loop ik niet voorbij.

Ik maak ook graag een schilderij in opdracht, dit kan van alles zijn. Een huis of boerderij, een huisdier, een collageschilderij van iemands laatste rookattributen, enz. enz. Voor voorbeelden zie de galerie opdrachten. Zo'n opdracht moet goed worden doorgesproken: onderwerp, afmeting, voorkeur voor kleuren. Hiervoor neem ik alle tijd. Hierna maak ik enkele schetsen en ook die worden eerst weer samen bekeken. De voorbesprekingen zijn voor beide partijen geheel vrijblijvend.

Kort samengevat zou ik kunnen zeggen: Ik ben een man met meer dan een halve eeuw passie voor tekenen en schilderen en nog steeds in ontwikkeling.

Mei 2014: Ik ben nu 75 jaar en 60 jaar bezig met tekenen en schilderen, ter gelegenheid hiervan is er een boek over mij uitgekomen "Het creatieve leven van Ad Tolboom". In te zien en te verkrijgen op mijn adres.

Bekijk een film over mij (duur 40 minuten) op:
YouTube